Kip met kastanjes?

You are here

Voederadditieven in het algemeen en additieven afkomstig van planten in het bijzonder, krijgen vandaag veel aandacht van onderzoekers als gevolg van hun holistische en breedspectrum werkzaamheid.

Zo ook de tannines, secundaire plantmetabolieten behorend tot de groep van de polyfenolen. Deze verbindingen worden in de natuur vaak aangetroffen waarbij ze een rol spelen in de beschermingsstrategie van de plant.

Daar waar vroeger werd aangenomen dat deze verbindingen een anti-nutritionele werking hadden, heeft men ondertussen gezien dat bij lagere concentratie, deze stoffen een positieve invloed kunnen hebben op o.a. de vertering van vet en eiwit. Daarnaast blijken tannines ook een antimicrobiële, anti-parasitaire en ontstekingsremmende werking te hebben.

“Op welke manier oefenen tannines een gunstige werking uit op pluimveegezondheid en dierprestaties?”.  “Hoe kan die werking worden verbeterd?”. Vragen waarop het ILVO in samenwerking met Sanluc International nv, een antwoord proberen te vinden.   

Benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Bezorg ons dan uw coördinaten via het contactformulier van de website met vermelding “Schrijf mij in voor de Sanluc Nieuwsbrief”.  Wij informeren u dan graag verder over het verloop van deze studie en toekomstige, nieuwe ontwikkelingen.

Lees ook de ILVO nieuwsbrief: “Kip met kastanjes? Kastanjetannines in pluimveevoeding om pluimveeprestaties en darmgezondheid te verbeteren.”

11/01/2019