Meer over butyraten

You are here

Butyraat, een korte keten-vetzuur  (C4), wordt geproduceerd door microbiële fermentatie in de dikke darm van mens en dier. Het dient niet alleen als een primair nutriënt dat energie levert aan colonocyten, maar ook als cellulaire regelaar van de talrijke functies van de cellen van de darm met inbegrip van genexpressie, cel-differentiatie, ontwikkeling van darmweefsel, immuun modulatie, vermindering van oxidatieve stress en diarree controle.

Decennialang wordt boterzuur gebruikt in de diervoederindustrie met als doel de darmgezondheid en prestaties van dieren te verbeteren. Vandaag wordt de markt gedomineerd door gecoate zouten van boterzuur. Voederproducenten die werken met dit type additieven, ervaren geen probleem met de geur en het effect van deze toevoegingsmiddelen op de darmgezondheid en de prestaties is positief.

Boterzuur gebaseerde producten worden in het algemeen gebruikt als een zout van natrium of calcium of als glyceride en dit vanwege de vluchtige en prikkelende aard van boterzuur. Wanneer toegediend als zout, wordt butyraat gemakkelijk geabsorbeerd in het eerste deel van het darmkanaal. Voor enige antimicrobiële werking dient het boterzuur zout in niet-gesplitste vorm de dikke darm te bereiken. Hiertoe wordt het butyraat zout ingekapseld in palm- of een ander plantaardig vet.

Conventioneel gecoate producten aangeboden op de markt, hebben vaak een lage concentratie aan boterzuur met soms concentraties van 25 tot 35% boterzuur, wat zeer laag is. Om de concentratie aan boterzuur te verhogen, heeft Sanluc International een coating-proces ontwikkeld dat toelaat goed ingekapselde calcium-butyraat producten te produceren met boterzuur niveaus van ongeveer 65%.

Vergeleken met tal van andere aanbieders op de markt, produceert en verkoopt Sanluc International calcium butyraat en geen natrium butyraat, dit om volgende redenen:

  • Door calcium butyraat te gebruiken, krijgt men een vertraagde vrijstelling van boterzuur  en dit door de coating enerzijds en door het feit dat calcium butyraat trager oplost in vergelijking met natrium butyraat. Door het lager hygroscopisch karakter van calcium butyraat vergeleken met natrium butyraat, bevatten gecoate calcium butyraat producten een hogere concentratie aan boterzuur. Door die combinatie van het slow release effect en een hogere concentratie, bereikt proportioneel meer boterzuur het distaal deel van het maagdarmkanaal
  • Calcium butyraat heeft geen invloed op de ionenbalans wat resulteert in een lagere wateropname en drogere uitwerpselen in vergelijking met natrium butyraat
  • Calcium butyraat is niet hygroscopisch wat het product beter hanteerbaar maakt tijdens productiedigestivetract-chicken - EN.png